Stranice

22 March 2011

Korišćenje matičnih ćelija u terapiji šizofrenije (Johns Hopkins team)

Koristeći stanice kože od srodnika sa shizofrenijom i sa genetskim mutacijama povezanim sa duševnim bolestima, naučnici iz Johns Hopkins instituta stvorili su indukovane pluripotentne matične ćelije (iPS ćelije) koristeći novu i poboljšanu takozvanu "čistu" tehniku.

Njihov izveštaj, potvrđuje stvaranje dve nove linije iPS ćelija sa mutacijama u genu po imenu Disrupted In Schizophrenia 1, ili DISC1. Oni su stvorili ćelije koristeći nonviralni "epiosomalni vektor", koji ponovo pokrenuo reprogramiranje ćelija bez menjanja genetskog koda korišćenjem stranog DNK virusa.

Matične ćelije iz ove dve nove linije, naučnici kažu, mogu postati moždane ćelije, kao što su neuroni. Zato što imaju mutaciju DISC1, igraju važnu ulogu u proceni lekova za lečenje velikih mentalnih bolesti poput shizofrenije, bipolarnog poremećaja i depresije, kao i pružanju dokaza o uzrocima ovih bolesti.


link:
http://www.hopkinsmedicine.org/news/media/releases/johns_hopkins_team_creates_stem_cells_from_schizophrenia_patients

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.