Stranice

21 March 2011

Nove nanočestice s jedinstvenom i svestranom strukturom potencijalno bi mogle promeniti način na koji se tretiraju tumori.

Tim naučnika iz Princess Margaret Hospital stvorio je organske nanočestice koje su potpuno netoksične, biorazgradive i spretne u načinu na koji koriste svetlost i toplotu u lečenju raka i načinu na koji prenose lekove.
Rezultati istraživanja, objavljeni u magazinu Nature Materials (DOI: 10.1038/NMAT2986) su značajni, jer za razliku od ostalih nanočestica, nove nanočestice ima jedinstvenu i svestranu strukturu koja bi potencijalno mogla promeniti način na koji su tretirani tumori, kaže glavni istraživač dr. Gang Zheng, Senior Scientist, Ontario Cancer Institute (OGI), Princess Margaret Hospital.
Dr. Zheng kaže:. "U laboratoriji, iskombinovali smo dva prirodna molekula (hlorofil i lipide) kako bi stvorili jedinstvene nanočestice koje dosta obećavaju u primeni brojnih različitih svetlosnih (biophotonic) aplikacija, Struktura nanočestica, koja je poput minijaturnog i šarenog balona vode, znači da ona takođe može biti popunjena s lekovima za lečenje tumora. "
Način na koji to radi, objašnjava prvi autor Jonathan Lovell, doktorski student na OGI: "Photothermal terapija koristi svetlost i toplotu da uništi tumore. Nanočestice imaju sposobnost da apsorbuju svetlost i da se akumuliraju u tumorima, laser može brzo ugrejati tumor do temperature od 60 stepeni i uništiti tumor. Nanočestice se mogu koristiti za photoacoustic snimanje, koji kombinuje svetlo i zvuk da proizvede slike vrlo visoke rezolucije koje se mogu koristiti kako bi pronašli i ciljali tumore. " On dodaje da, kada nanočestica dostigne svoj cilj tumor, ona postaje fluorescentna i daje signal da je "misija izvršena".

link:
http://www.uhn.ca/applications/PMH/iNews/ViewStory.aspx?s_id=1333

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.