Stranice

15 March 2011

StemCells, Inc (Nasdaq: STEM) najavio je danas pokretanje Faza I / II kliničkog ispitivanja svojih vlasničkih HuCNS-SC (R) ljudskih nervnih matičnih ćelija kod hroničnih povreda kičmene moždine.

StemCells, Inc (Nasdaq: STEM) najavio je danas pokretanje Faza I / II kliničkog ispitivanja svojih vlasničkih HuCNS-SC (R) ljudskih nervnih matičnih ćelija kod hroničnih povreda kičmene moždine. Ovo kliničko ispitivanje je sada otvoreno za upis, te će se prikupljati bolesnici sa potpunom i nepotpunom paralizom, sa tri do 12 meseci nakon ozljede. Kliničko ispitivanje se sprovodi u Švajcarskoj, na Balgrist bolnici Univerziteta u Zürichu, koji je vodeći svetski medicinski centar za spinalne ozljede i rehabilitacije,pod vodstvom Dr Armina Curt, MD, profesora i predsjednika centra za povrede kičmene moždine univerzitetu u Zürichu, i medicinskog direktora Centra za paraplegičare u Balgrist bolnici.

Kompanija koristi odrasle matične ćelije uzete iz tkiva ljudskog mozga. Istraživači veruju da te ćelije imaju sposobnost regeneracije kritične komponente nervnog tviva - mijelinske ovojnice. Ona omogućava prenos električnih signala preko neurona. Co-osnivač  Palo Alto's StemCells, Inc, Dr Irv Weissman, kaže da su predklinička ispitivanja dala odlične rezultate.

"Dakle, kada  stavite ove neurosfere - grupe ćelija  koje su  izvedene iz moždanih matičnih ćelija  - one migriraju,  u životinjskim modelima ispod i iznad, i unutar nekoliko nedelja, što nije jako dugo, one remijeliniziraju", rekao je Weissman.

U videosnimku, miš sa povredom kičmene moždine je jedva u mogućnosti da premesti svoje zadnje noge. No, nakon što je tretiran s moždanim matičnim ćelijama,  na kraju je povratio svoj normalni tonus.

"Dakle, ovo nije samo obnova nekih funkcija koje su smanjene, to je glavna obnova koordiniranih pokreta", rekao je Weissman.

Ako kliničko ispitivanje na ljudima bude pratilo  animalni model, Huhn očekuje da se ugrađene matične ćelije diferentuju u neurone  i ostale komponente kičmene moždine uključujući i mijelinski omotač. Budući da su ove matične ćelije izvedene iz odraslih ćelija mozga, on veruje da će ih to spriječiti od okretanja ka kancerogenezi..

"Tumor genetski rizik  naših ćelija se razlikuje od rizika iz embrionalnih ćelija i naše ćelije su temeljno testirane... tako da se osjećam vrlo sigurno.", rekao je Huhn.

Kliničko ispitivanje, koje se izvodi u Švajcarskoj, regrutovalo je pacijenate sa različitim stepenima oštećenja - uključujući i neke čiji su povrede do 1 godine starosti. Potencijalno pruža nadu za pacijente čije su povrede stare decenijama.

Iako je prva faza kliničkog ispitivanja fokusira na  bezbednost, naučnici veruju da će prepoznati znakove u roku od nekoliko mjeseci, i videti da li tretman ima učinak.

http://investor.stemcellsinc.com/phoenix.zhtml?c=86230&p=irol-newsArticle&ID=1538868&highlight=

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.