Stranice

12 April 2011

Britanski naučnici stvorili bubreg od matičnih ćelija



Britanski naučnici su uspeli da od matičnih ćelija stvore bubreg , što je značajan korak  koji bi u perspektivi, mogao da dovede do korišćenja vlastitih organa pri transplantaciji.

Veštački  bubrezi su dužine pola centimetra  - iste veličine kao i bubrezi kod nerođenog deteta, a naučnici se nadaju da će izrasti u punu veličinu kada se transplantiraju u ljudski organizam.
Pri stvaranju veštačkih bubrega naučnici su koristili humanu amnionsku tečnost i životinjske fetalne ćelije.
Ovaj proboj u regenerativnoj medicini mogao bi dovesti do kreiranja vlastitih organa kod kojih ne bi postojao rizik od odbacivanja, što je česta komplikacija u postupcima transplantacije.
„Zvuči pomalo kao naučna fantastika, ali nije“, rekao je fiziolog Jamie Davies, profesor eksperimentalne anatomije na Univerzitetu  u Edinburghu.
''Ideja je da se započne s ljudskim matičnim ćelija a da se završi sa funkcionalnim organima. Napravili  smo prilično dobar napredak u tom smeru."
Istraživački tim se nada da će lekari, po rođenju bebe, moći da sačuvaju  amnionsku tečnost koja okružuje embrion dok raste u maternici. Ona bi, potom, bila sačuvana za slučaj da osoba tokom života razvije bubrežnu bolest i koristila bi se za stvaranje bubrega.
Profesor Davies smatra da bi ova tehnologija mogla da počne da se primenjuje na ljudima  za desetak  godina.
„Zamrzavanje nekoliko ćelija je isplativo u poređenju s troškovima koji se javljaju  kad je neko godinama na dijalizi", naveo je profesor Davies.
Otkriće će službeno biti predstavljeno na Edinburškom naučnom festivalu ovog meseca.
Japanski naučnici su prošle nedelje uspeli da naprave retinu uz pomoć matičnih ćelija.

link:
http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/8443740/Scientists-create-human-kidneys-from-stem-cells.html

U saradnji sa:
http://www.lektura-korektura.rs/

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.