Stranice

13 April 2011

Stvoren hibrid pauk-svilena buba

Kraig Biocraft Laboratories je dobila licencu za korištenje Sigma Life Science CompoZr zinc finger nuclease (ZFN) tehnologije uređivanje gena za proizvodnju genetski modificirane svilene bube koja može da proizvede paukovu svilu. Kompanije tvrde da će to osigurati izvor za masovnu proizvodnju paukove svile za potencijalne biomedicinske aplikacije u terapiji ligamenta i tetiva, kao i za proizvodnju šavova i drugih nebiomedicinskih aplikacija.
U novembru 2010 kompanija je izdala saopštenje da je iz saradnje sa akademskim partnerima uspela u stvaranju hibrida svilene bube sa nasumično umetnutim genima pauka. Ovaj pauk-svilena buba hibrid proizveo je svilu koja je jača i izdržljivija od originalne svile. Cilj je sada da iskoriste ZFN platformu za umetanje gena pauka u genom i paralelno uklone endogene gene svilene bube. Oni tvrde da će rezultat biti čista paukova svila u komercijalno održivom nivou proizvodnje.

link:
http://www.genengnews.com/gen-news-highlights/kraig-licenses-sigma-s-zfn-platform-to-generate-spider-silk-spinning-silkworms/81244985/

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.