Stranice

26 April 2011

Stvorene stabilne, samoobnovljive nervne matične ćelije


U radu objavljenom  25. aprila, istraživači sa Kalifornijskog univerziteta, Škole medicine San Diego i Gledston instituta u San Francisku,  predstavili  su veliko otkiće iz domena  matičnih ćelija.  Iz ljudskih embrionalnih matičnih ćelija naučnici su uspeli da stvore  dugotrajnu, samoobnavljajuću, primitivnu prekursor ćeliju (hESCs) koja može biti usmerena tako da od nje postane mnogo vrsta neurona, bez povećanog rizika od tumora.

Reč je o velikom velikom koraku  napred, jer to znači da je moguće generisati stabilne, obnovljive nervne matične ćelije i proizvesti ih brzo, u velikim količinama - na milione za manje od nedelju dana. Ove ćelije će moći da se koriste za klinička ispitivanja, a u narednoj fazi, i za kliničke tretmane. Do sada ovo nije bilo moguće.

link:
http://health.ucsd.edu/news/2011/04-25-neural-stem-cells-zhang?intcmp=h_news

u saradnji sa:

http://www.lektura-korektura.rs/

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.