Stranice

30 May 2011

Klinička ispitivanja: krv iz pupčane vrpce

Od prve transplantacije izvedene 1988,  transplantacija krvi iz pupčanika je od eksperimentalne procedure postala standardna procedura koja se izvodi na velikom broju klinika. CB transplantacija (CB je skraćenica od Cord Blood, pupčana krv na srpskom) napravila je ogroman skok od primene prvobitno ograničene na pedijatriju do primene na klinikama za odrasle. Prema izveštaju EuroCord-a sa konferencije u Pescari, Italija, 2009, broj nesrodnih CB transplantata kod odraslih od 2006. veći je od broja transplantacija kod dece. To je omogućila transplantacija duplih jedinica krvi iz pupčanika, a trenutno se gotovo polovina ukupnog broja transplantacija u Evropi vrši kod odraslih osoba.

Transplantacija duplom dozom CB je relativno nova tehnika, koja prevazilazi ograničenja jedne CB jedinice i koja iz kliničkih ispitivanja trenutno ulazi u široku kliničku upotrebu. Još jedan obećavajući način da se prevladaju male količine ćelija jeste trasplantacija direktno u koštanu srž (engraftment u koštanoj srži). Promena trase transplantacije od intravenske do unutar kosti (unutar koštane srži) mogala bi biti najlakši način da se poboljša efikasnost transplantacije.

Intra-koštana CB transplantacija trenutno prolazi drugu i treću fazu kliničkih ispitivanja u nekoliko centara i biće vrlo interesantno poređenje dve tehnike - dupla jedinica u odnosu na intra-koštanu CB transplantaciju. Ova studija poređenja izvodi se u Evropi, pod nadzorom EuroCord i EBMT-a. Preliminarni izveštaji pokazuju da bi intra-koštana CB transplantacija mogla imati neke prednosti u odnosu na dvostruku jedinicu CB, kao što su: bolje preživljavanje, brži oporavak broja trombocita i smanjenje incidence graft-versus-host bolesti. Intra-koštana transplatacija jedne CB jedinice potencijalno bi mogla  smanjiti ukupni trošak transplantacije krvi iz pupčanika.

Još jedan zanimljiv pristup poboljšanju transplantacije CB jedinice kod odraslih je manipulacija migracije matičnih ćelija i njihovo navođenje u koštanoj srži. Fate Therapeutics je pokrenuo kliničko ispitivanje za terapijsko sredstvo (PGE2) za podršku CB hematopoetskih matičnih ćelija. Drugi terapijski agent - Sitagliptin, potencijalno ubrzava prihvatanje matičnih ćelija i trenutno je u toku kliničko ispitivanje u Indiana University School of Medicine. Još jedna strategija je ko-transplantacija matičnih ćelija sa mezenhimalnim matičnim ćelijama.

Zbog problema s niskim brojem ukupnih ćelija po jedinici CB, postoji veliki interes za razvoj ekspanzijskih tehnika matičnih hematopoetskih ćelija i prekursora. Trenutno postoje dve zanimljive kliničke studije u SAD koje se izvode u akademskim centrima i bolnicama - Fred Hutchinson Cancer Center (WA, SAD) i na MD Anderson Cancer Center (TX, USA). Do sada, obe studije su potvrdile klinički značajno  povećanje broja CB matičnih ćelija, sigurnost i isplativost postupka i sada se kreće na sledeću fazu, procenu efikasnosti. Izraelska kompanija Gamida Cell  pokrenula je treću fazu StemEx studije koja procenjuje korist od ex vivo ekspandiranih CB jedinica kod leukemije i limfoma. Druga Gamidina studija CB ekspanzije - NiCord, započeta je na univerzitetu Duke.

Zbog relativno jednostavnog pristupa ovim ćelijama i odsustva etičkih kontroverzi, krv iz pupčane vrpce se ispituje za korišćenje u regenerativnoj medicini. Danas smo svedoci vrlo zanimljivog razdoblja kada CB ćelije ulaze u klinička ispitivanja za lečenje nekih hroničnih i degenerativnih bolesti.

U saradnji sa:
http://www.lektura-korektura.rs/





No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.