Stranice

18 May 2011

Matične ćelije i terapija Parkinsonove bolesti

Tim istraživača  na čelu s Sang-Hun Lee,sa Hanyang University, Republika Koreja, i sa Kwang-Soo Kim, sa Harvard Medical School, Belmont, - radio je na ispitivanju različitih tipova matičnih ćelija i poredio njihovu sposobnost da zaustave i preokrenu bolest kod pacova koji su bili modeli Parkinsonove bolesti i identifikovali su populacije matičnih ćelija za koje veruju da bi mogli biti klinički relevantne.

Parkinsonova bolest nastaje zbog progresivnog gubitka specifičnih subpopulacija nervnih ćelija. Trenutni tretmani pružaju samo olakšanje od simptoma bolesti i ne mogu zaustaviti gubitak nervnih ćelija. Mnogi smatraju da su matične ćelije ključ kao izvori ćelija koji će preokrenuti gubitak nervnih ćelija kod osoba s Parkinsonovom bolešću pomoću njihove sposobnosti regeneracije i popravka obolelih tkiva.

Dve vrste matičnih ćelija posmatraju se u tom kontekstu: embrionalne matične (ES) ćelije, koje su izvedene iz ranog zametka i indukovane pluripotentne matične (iPS) ćelije, koje su izvedene iz reprogramiranih telesnih ćelija, one imaju sposobnost da generišu bilo koji tip ćelija. Telesne ćelije se mogu reprogramirati da postanu iPS ćelije na jedan od dva načina: reprogramirajući proteini se mogu direktno uneti u ćelije (protein-based iPS ćelija) ili se može iskoristiti virus da se dostave genetičke informacije potrebne za proizvodnju reprogramirajućih proteina (virus-based iPS stanica). Lee, Kim i kolege pronašli su nekoliko problema sa ćelijama izvedenim od virus-based ljudskih iPS ćelija koji su isključivali njihovu primenu u modelu Parkinsonove bolesti, ali je utvrdio da su nervne ćelije izvedene uz pomoć protein-based iPS ćelija zaustavilo bolest i pobiljšalo stanje kada su transplantirane u mozak štakora sa modelom Parkinsonove bolesti. Zaključeno je da bi se protein-based ljudskih iPS ćelije mogle koristiti u lečenju osoba s Parkinsonovom bolešću.


link:
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/05/110516121419.htm

1 comment:

  1. samo naprijed, pišite stalno o ovome,
    ima nas puno koje ova tema zanima

    ReplyDelete

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.