Stranice

03 June 2011

Američki naučnici napravili potkožni implantat za regulisanje šećera kod dijabetesa tip1


Dijabetes i insulin

Glavni regulatori šećera u krvi su beta ćelije pankreasa. Nakon obroka koncentracija šećera u krvi se povećava i beta ćelije reaguju otpuštanjem insulina koji deluje na mišiće i druge organe i tkiva i podstiče preuzimanje šećera iz krvi.

Kod dijabetesa tipa 1, a u nekim slučajevima i kod dijabetesa tipa 2, beta ćelije ne funkcionišu normalno i telo ih ubija vlastitim imunološkim sistemom (autoimuno). U ovim slučajevima šećer u krvi se može kontrolisati ubrizgavanjem insulina, međutim, korišćenje insulina zahteva redovno praćenje šećera u krvi preko analize krvi iz prsta. Ako doza insulina nije dovoljno visoka, šećer neće biti dovoljno uklonjen iz krvi i nastaje stanje poznato kao hiperglikemija. Ako je doza insulina previsoka, postoji rizik od hipoglikemije, što može biti opasno, čak i smrtonosno ako se ne rešava odmah. Ako se šećer u krvi ne kontroliše, hronična hiperglikemija povezana s dijabetesom dovodi do dugoročnih komplikacija kao što su slepilo (retinopatija), ukočenost (neuropatija), oštećenje bubrega (nefropatija)i  oštećenje  krvnih sudova koje može dovesti do srčanog udara ili ulkusa na stopalima što na kraju završava  amputacijama ekstremiteta.





Embrionalne matične ćelije su usmerene da postanu matične stanice pankresa (cijan), one dovode do stvaranja ćelija koje
proizvode insulin(crveno). Kada se ugrade u umiševe, ove ćelije gušterače mogu nadomestiti insulin u tipu 1 šećerne bolesti.

Pro-Islet™ implantat

Kompanija iz San Diega, ViaCyte Inc. radi na implantatu od matičnih ćelija.
ViaCyte Inc predlaže ubacivanje omotanih ćelija pankreasa pod kožu. Kompanija je testirala postupak kod miševa i sada slede  ispitivanja kod ljudi.

Ćelije su uzimane od embriona u stadijumu blastociste, zatim su uz pomoć faktora rasta prevođene u ćelije pankresa. Ovakve ćelije su ubačene miševima ispod kože i one su,  posle nekog vremena, sazrele i počele da proizvode insulin.

Već i samo ubacivanje ćelija bilo bi opasno zbog reakcije imunog sistema ali mnogi istraživači veruju da postoji i opasnost od nastanka tumora kod tih ćelija. Zato su naučnici napravili membranski omotač oko tih ćelija koji propušta šećer unutra a insulin napolje.Ćelije ne mogu da izađu a imuni sistem ih ne napada. Sve se prati preko ultrazvuka tako da se, u slučaju nastanka problema, uređaj  vadi.

link:
http://www.viacyte.com/trials/index.html


U saradnji sa:

http://www.lektura-korektura.rs/

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.