Stranice

19 July 2011

Salk institut: Nova tehnika povećava efikasnost stvaranja krvnih ćelija iz ljudskih matičnih ćelija

Naučnici  Salk Instituta za biološke studije razvili su poboljšanu tehniku za stvaranje velikog broja krvnih ćelija iz pacijentovih vlastitih ćelija. Ova tehnika će biti odmah korišćena u daljnjim istraživanjima matičnih ćelija, a kada bude usavršena imaće širok terapijski spektar, uključujući rak i imunološke bolesti.

"Postoje daljnja poboljšanja koja treba napraviti, ali to nas sve vodi značajno bliže konačnom cilju, a to je da budemo u mogućnosti da uzmemo obične ćelije iz pacijenta, da ih izazovemo da postanu matičnih ćelije, a zatim da koristimo ove matičnih ćelije za obnovljanje izgubljenog ili bolesnog tkiva, na primjer pacijentove koštane srži ", kaže M. Inder Verma, profesor molekularne biologije na Institutu Salk za genetiku.

hematopoietic cells
Photo:  Aaron Parker, Salk Institute for Biological Studies


2 comments:

  1. Steta sto je kod nas sve toliko skupo...

    ReplyDelete
  2. Kod nas je potrebno makar za početak podići svest ljudi o matičnim ćelijama kao biološki vrednom materijalu :-)

    ReplyDelete

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.