Stranice

05 August 2011

Britanski naučnici pokreću veliko ispitivanje matičnih ćelija u terapiji multiple skleroze



Uskoro počinje globalne kliničko ispitivanje na čijem čelu su britanski naučnici i čiji je cilj da se ispita da li se matične ćelije mogu koristiti za lečenje multiple skleroze.
Ispitaće se da li ćelije mogu usporiti, zaustaviti pa čak i preokrenuti oštećenja mozga i kičmene moždine uzrokovane multiplom sklerozom.
Ovi rezultati će predstavljati skok u budućnost tvrde naučnici.


Break through: Stem cells will make their way to the brain where it is hoped they will repair the damage caused by MSMatične ćelije će otići do mozga, gde će popraviti štetu koju nanela MS, nadaju se naučnici.
Ispitivanje će koštati 10 miliona funti, uključiće i do 200 pacijenata širom sveta, početak je zakazan ove godine i trajaće će između tri i pet godina.

Paolo Muraro, vodeći istraživač (Imperial College, London) je rekao: "Ovo je prvi put da su naučnici iz celog sveta uključeni kako bi se testirala terapija matičnim ćelijama kod MS u ovakvom velikom kliničkom ispitivanju.
Kliničko ispitivanje ove veličine je bilo nemoguće pokrenuti na jednom mestu, što je razlog zašto je ovaj tip saradnje neophodan ako želimo napredak na tom polju. "

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.