Stranice

14 September 2011

Otkrivene matične ćelije ljudskih creva



IRB Barcelona |Institute for Research in Biomedicine|Naučnici su uspeli da identifikuju, izdvoje i uzgoje u laboratoriji ljudske matične ćelije debelog creva. Ovo je dostignuće je jedno od najvažnijih uspeha u oblasti regenerativne medicine Instituta za biomedicinu iz Barselone(IRB Barcelona).

Tokom našeg života, svakih sedan dana, matične ćelije debelog creva obnave unutrašnji sloj creva. Desetinama godina naučnici su tražili dokaze o postojanju tih ćelija, ali su tek sada uspeli u tome. Naučni tim na čelu sa ICREA profesorom i istraživačem na Institutu za istraživanje u biomedicini (IRB Barcelona) Eduard-om Batlle-om otkrio je tačnu lokaciju matičnih ćelija u ljudskom debelog crevu i razradio način koji omogućava njihovu izolaciju i in vitro ekspanziju.


link:
http://www.irbbarcelona.org/index.php/en/news/irb-news/scientific/a-recipe-for-isolating-and-growing-human-intestinal-stem-cells-at-the-lab-bench


No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.