Stranice

13 February 2012

Istraživači su razvili gensku terapiju za borbu protiv bolesti koje dovode do demijelinizacije mozga

Mijelin obojen zeleno
Credit: Benjamin Deverman/Caltech
Naša tela su puna sitnih superjunaka : antitela koje se bore protiv stranih okupatora, ćelija koje se obnavljaju, i struktura koje osiguravaju da naši sistemi glatko rade. Jedna od tih struktura je mijelin - materijal od koga je napravljen zaštitni izolacijski omotač oko aksona naših nervnih ćelija koji omogućava da nervne ćelije šalju signale brzo i efikasno. Kod demijelinizacijskih bolesti poput multiple skleroze (MS) mijelinski omotač i ćelije koje ga stvaraju (oligodendrociti) bivaju osteceni tako da nervni zavšeci bivaju ogoljeni. Kao posljedica toga, ošećeni neuroni više ne mogu komunicirati i skloni su oštećenju. Istraživači s California Institute of Technology (Caltech) sada veruju da su pronašli način da zamene oštećene oligodendrocite i oštećeni mijelin.

Prema istraživačima jedan ranije poznat prirodni protein, faktor inhibicije leukemije (LIF), omogućuje remijelinizaciju stimulišuci oligodendrocite.

link:
http://mr.caltech.edu/press_releases/13495

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.