Stranice

02 February 2012

Krv iz pupčane vrpce je nova nada u terapiji dijabetesa tip 1

Story Image

Naučnici su na korak bliže da otkriju način da se pankreas opet pokrene, "kick-start", kod osoba sa dijabetesom tipa 1 i da se smanje dnevne potrebe za insulinom.
Naučnici koriste matične ćelije se nalaze u pupčaniku da "ponovno nauče" imunske "T-ćelije" kod dijabetičara, koje onda mogu da se suprotstave oštećenim ili izmenjenim ćelijama.
Kod bolesnika sa ovako "restartovanim pankreasom" smanjuje se potreba za insulinom do 38 posto u samo 12 nedelja.

Dr. Yong Zhao, sa Univerzita Illinois u Chicagu, koji je vodio istraživanje objavljeno u BMC Medicine, je rekao: "Ovo je veliki korak prema pronalaženju leka."
Dijabetes UK je opisao ideju iza studije kao "inovativnu".

link:
http://www.scottishdailyexpress.co.uk/posts/view/294657/New-hope-of-cure-for-diabetes

1 comment:

  1. Diet is the ultimate cure for diabetes whatever type. Dr. Gabriel Cousins has documented his work with diabetic patients in the film Raw for 30 Days where they successfully reverse diabetes in 7 persons. I find this encroachment extreme when the answer is so much simpler. When on earth will MD's study nutrition? It would add so much to their counseling skills, to their own health and that of their patients. Simple things like cutting out processed foods, sodas should be a no brainer.

    ReplyDelete

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.