Stranice

31 October 2012

Lutein i zeaksantin u sportu


Bejzbol igrači imaju tendenciju da imaju vrlo dobru oštrinu vida. Koledž bejzbol igrači imaju 15% bolju dinamičnu vizuelnu oštrinu od svojih vršnjaka.
Lutein i zeaksantin su karotenoidi koji se nalaze u povrću -spanać, kelj, repa zelje,, itd. Oni su jedini karotenoidi koji se mogu naći u oku, od 200 karotenoida koji se nalaze u prehrani. Lutein i zeaksantin su koncentrisani u makuli oka u količini većoj 10.000 puta od one u krvi. Njihova sposobnost da apsorbuju plavu svetlost pomaže da se smanji osetljivost na svetlost i pojača kontrast.To je dobra stvar za hvatača koji pokušava da uoči loptu  uvazduhu naspram plavog neba ili svetla na stadionu. Takođe je isto to bitno kod udaranja lopte.
Hammond i Caruso-Avery smatraju da gustina makularnog pigmenta treba da bude najmanje 0,4 i to je optimalno. Nažalost, američki prosek je bliži 0,2. Makularna pigment gustina je obično niža u osoba svetle boje dužice(vs tamne boje), pušača (vs nepušači), i žena (vs muškarci). Veroatno zato što većina (~ 75%)  Amerikanaca ne konzumira preporučenih pet porcija voća i povrća dnevno.
Na sreću, moguće povećati gustoću makularnog pigmenta konzumiranjem više luteina i zeaksantina. Nadoknada (10 mg luteina i zeaksantina 2 mg dnevno) u roku od  šest meseci znatno je ubrzala photostress vreme oporavka i smanjila odsjaj kod zdravih ispitanika.
Dakle, kada je u pitanju bejzbol, Hammond Jr. i Fletcher smatraju da unos lutein i zeaksantina može biti vrlo bitan, jer "Čak i mala poboljšanja u vizuelnoj brzini obrade će biti apsolutno presudna za udarače, jer oni imaju vrlo kratko vreme (npr. 100 ms) da se odluče za udarac. "

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.