Stranice

17 December 2012

Dejstvo hijaluronske kiseline na sinovijalnu tečnost, terapija osteoartritisa kolena


Dejstvo hijaluronske kiseline na sinovijalnu tečnost
Studija je sprovedena na kulturi humanih osteoartritičnih sinoviocita, koja je stimulisana primenom hijeluronske kiseline (200 ug/mL). Nakon inkubacije uzoraka tokom 48 sati,korišćenjem imunohistohemijskih tehnika i mikroskopskih snimaka, detektovana je intracelularna hijaluronska kiselina.
Koncentracija intracelularne hijaluronske kiselina povećana je 10 puta u sinoviocitima koji su tretirani na ovaj način, u odnosu na kontrolne vrednosti.
S obzirom na rezultat zaključak bi bio da dodatak hijaluronske kiseline može stimulisati endogenu sintezu hijaluronske kiseline u sinoviocitima, te tako poboljšati funkciju zgloba.



Intestinalna apsorpcija hijaluronske kiseline
Apsorpcija hijaluronske kiseline odredjena je primenoma modela eksperimenta za određivanje glukozaminoglikana, koji su opisali Ferndale et Al (1982).
Ovim ispitivanjem koje je sprovedeno na životinjama potvđeno je da se hijaluronska kiselina apsorbuje u crevima, i to uglavnom u duodenumu gde je zapažen najviši stepen apsorpcije.


Efikasnost i sigurnost primene hijaluroske kiseline u smanjenju bola kod odraslih osoba sa osteoartritisom kolena
Studija je rađena paralelno na dve grupe od kojih je jedna uzimala hijaluronsku kiselinu u dozi od 80 mg dok je druga uzimala placebo . Za ocenu učinka korišćena je SF -36v2 skala i WOMAC skala. Istraživanje je trajalo 8 nedelja.

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.