Stranice

31 January 2011

Matične ćelije, potencijal

Danas 2011. tržište matičnih ćelija je oblast koja vodi u tehnološkim i komercijalnim otkrićima. Po prvi put, farmaceutske kompanije počinju značajno da ulažu u pogone za stvaranje novih tretmana koji se temelje na osnovama embrionalnih i adultnih matičnih ćelija. Kako je ovaj tempo istraživanja sve brži, i sa započinjanjem kliničkih ispitivanja, potencijali matičnih ćelija u medicini mogu relativno brzo biti ispunjeni.Rezultati na životinjama pokazuju da matične ćelije mogu pružiti mogućnosti za lečenje niza bolesti,uključujući multiplu sklerozu, dijabetes, Parkinsonovu bolest, Alzheimerovu bolest, povrede kičmene moždine, slepilo, imunološke poremećaje, kardiovaskularne bolesti, bolesti jetre, tumore.
Sa potencijalom da se uveća više od četiri puta, od $ 48 do $ 208bn tokom sledećih 15 godina, globalno tržište regenerativne medicine je spremno za nagli rast kako terapije ulaze u kliničku primenu.

Zadatak regenerativne medicine je da izvrši revoluciju u zdravstvu, uz pomoć matičnih ćelija, tkivnog inženjeringa, genske terapije i novih materijala, koji će zajedno transformisati lečenje pacijenta. Medicinske inovacije se u ovom području otkrivaju svakodnevno.

Tržišni potencijal ove tehnologije je toliko ogroman da prihodi mogu biti veći od 10 milijarde dolara do 2013. Regulatorna struktura je još uvek kompleksna, ali mnoge investitori su svesni poslovnih mogućnosti unutar Tkivog Inženjeringa i Tehnologije Matičnih Ćelija
(Tissue Engineering & Stem Cell Technology).

Tkivni inženjering, proizvodnja kompletnog tkiva izvan tela spremnog za buduće transplantacije, već je sa nama, uključujući i nekoliko tipova zamena kože i zamena hrskavice.

Procenjuje se da je tržište koje je vezano za obnovu kosti, hrskavice, vezivnog tkiva i drugih struktura vredno oko 5 milijardi dolara širom sveta.
17. 4. 2008 Ministarstvo odbrane SAD osniva institut za regenerativnu medicinu, poznat po akronimom AFIRM (Armed Forces Institute of Regenerative Medicine). Ključna komponenta inicijative je da se upregnu naučna istraživanja matičnih ćelija i tehnologije u pronalaženju inovativnih načina za korišćenje pacijentovih prirodnih ćelijskih struktura u rekonstrukciji nove kože, mišića i tetiva, pa čak i ušiju, nosa i prstiju.
Izvor US Department of defense http://www.defense.gov/news/newsarticle.aspx?id=49610
20.8.2010 The Stem Cell Transplantation Department Opšte bolnice kineskih narodnih oružanih snaga policije pokrenulo je englesku verziju svoje web stranice http://www.sinostemcells.com/ zbog sve većeg broja međunarodnih pacijenata koji traže tretman matičnim ćelijama.


Najveći proizvodjači terapija i proizvoda vezanih za matične ćelije
o Blackstone Medical (a subsidiary of Orthofix Inc.)
o Osiris Therapeutics
o NuTech Medical
o ViaCell
o Aastrom Biosciences
o Cytori
o Geron
o Stem Cell Inc.
o BioE
Tabela pokazuje rast trzišta 2005-2016 Izvor- STEM CELL MARKET ANALYSIS FACT SHEET 2007
Matične ćelije poreklom iz pupčane vrpce pokazuju potencijal za lečenje fatalnih bolesti, poput leukemije, infarkta miokarda ,Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Ove matične ćelije se takođe naširoko koriste u terapijama, kao što su bolesti krvi, kostiju i u tkivnom inženjeringu.
Globalno tržište za 2010 procenjuje se na oko US 4,5 milijarde dolara. Na tržištu dodatno je projektovana robusna godišnja stopa rasta od 27,3% u razdoblju od 2006-2015 do $ 15 milijardi do 2015.

Kao izvori adultnih matičnih ćelija danas koriste se i matične ćelije iz masnog tkiva dobijenog liposukcijom, matične ćelije poreklom iz mlečnih zuba ili umnjaka, matične ćelije iz koštane srži.
Postoje napori da se ove ćelije upotrebe u lečenju neurodegenerativnih bolesti, kao i u lečenju dijabetesa tip1. Pored SAD i Evrope, Indija i Kina beleže rast i u terapijskoj primeni i istraživanjima vezanim za matične ćelije, takodje u samom vrhu je i Brazil.



No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.