Stranice

16 February 2011

Čokolada: kardiovaskularni sistem

Dve nedavne velike epidemiološke studije ukazuju blagotvorano dejstvo konzumiranja čokolade  na kardiovaskularne bolesti. Jedna studija je bila  prospektivna u 1216 žena sa praćenjem od 9,5 godina. Učestalost potrošnje čokolade je bila svrstana u tri grupe : <1 porcija nedeljno, 1-6 porcije i 7 ili više. Ishod je bio definisan kao merenje debljine plaka u karotidnoj arteriji i hospitalizacije ili smrti kao kliničkog ishoda.
Ne samo da su karotidni plakovi manje rasprostranjeni u onih žena koje jedu više čokolade, već kod onih koje su jele više čokolade bile su manje česte hospitalizirane smrti  ili smrti od ishemijske bolesti srca.
U velikoj nemačkoj studiji sa učesnicima srednjeg doba oba pola, bez kardiovaskularnih bolesti pokazan je inverzni odnos između potrošnje čokolade i rizika kardiovaskularnih bolesti (infarkt miokarda i moždani udar tokom sledećih 8 godina).

U našoj potrazi za optimalnim unosom čokolade, ovo posljednje istraživanje ukazuje da je doza koja koristi našem kardiovaskularnom sistemu 7,5 g / dan. Ipak, problem s tim velikih studija je dokaz o povezanosti. Ove studije ne mogu pružiti jasan dokaz za postojanje uzroka i posledice odnosa.
Drugi problem je specifičnost. Kakao sadrži i druge bioaktivne supstance. Do sada blagotvoran učinak čokolade se pripisivao
sadržaju flavanola. Osim toga, učesnici mogu  flavanole izvući i iz drugih prehrambenih proizvoda kao što su povrće, čaj ili voće.
Prvobitno, pozitivni učinci kakaoa su pronađeni među Kuna Indijanci koji žive duže na ostrvima kod obale Paname. Ali ovi Indijanci su pili kakao napitak koji se konzumira mnogo puta na dan. Ovo piće je nešto sasvim drugačije od naše čokolade. To piće sadrži malo kalorija i sadrži nerazblažen kakao.


izvor:
http://www.shockmd.com/2011/01/19/chocolate-and-cardiovascular-health-benefits/

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.