Stranice

18 February 2011

Matične ćelije iz pupčane vrpce: istraživanje koje ima za cilj da poveća uspešnost transplantacije

Leiden, Holandija, 17 februar 2011 / PRNewswire / -  Institut Pharma (TI Pharma) je danas pokrenuo novi projekat koji treba da učini transplantaciju matičnih ćelija više uspešnom. Transplantacija matičnih ćelija se obično izvodi kod odrasle osobe sa akutnom leukemijom. "Krv iz pupčane vrpce se koristi sve češće kao izvor, ali ovaj izvor sadrži vrlo malo krvotvornih matičnih ćelija", navodi vodeći istraživač Jan Cornelissen u Erasmus Medical Center u Rotterdamu. Kao rezultat toga, relativno veliki broj pacijenata će doživeti komplikacije nakon transplantacije. Istraživači će razviti novi kultivacioni metod, da se poveća broj matičnih ćelija u laboratoriji.
Tokom transplantacije matičnih ćelija, pacijent dobija krvotvorne matičnie ćelije od druge osobe. Te matične ćelija treba da formiraju nova crvena i bela krvna zrnca i krvne pločice. Jan Cornelissen:. "Kako donatori matičnih ćelija  nisu uvek dostupni, krvi iz pupčane vrpce se koristi sve više i češće kao izvor krvotvornih matičnih ćelija, međutim, ovi transplatati su često premali i ne sadrže dovoljno matičnih ćelija. Kao rezultat toga, formiranje novih krvnih ćelija je izrazito spor proces. Komplikacije, kao što su infekcije, često se javljaju tokom ovog procesa."
Ova studija je saradnja između Erasmus Medical Center Rotterdam, Univerziteta u Utrechtu i kompanija Glycostem Therapeutics i GE Healthcare - fokus će biti na novoj  metodi koje se može uvećati broj matičnih ćelija na raspolaganju za transplantaciju. Ovo se odvija u laboratoriji. Tokom četverogodišnjeg trajanja studija, kultivisane matične ćelije će biti testirane u jedinstvenim model sistemima i petnaest pacijenata će dobiti transplanatciju matičnih ćelija kultivisanih u laboratoriji.
Drugi krak istraživanja  ima za cilj snimanje matične ćelijia u telu pacijenta, kako bi se vizuelizirala efikasnost lečenja. Cornelissen: "Trenutno, mi možemo saznati za jedan do dva meseca nakon transplantacije li je lečenje matičnim uspešno. Bilo bi divno kad bismo se brzo mogli videti hoće li se matične ćelije zapravo naseliti u koštanoj srži. Dakle, mi ćemo označiti matične ćelije sa metalnim sferama, tako da se mogu videti na MRI. Tehnika već postoji, ali mi smo prvi koji će je primenjivati na ovaj poseban način. "
Projekt se finansira kao 'Joint Call' tri top instituta u području prirodnih  istraživanja,  TI Pharma, Biomedicinski materijali Program (BMM) i Centar za Translacionu molekularnu medicinu (CTMM). Više od 3 miliona eura su dostupni za proučavanje.
BMM, CTMM i TI Pharma će okupiti oko 180 partnera iz javnog i privatnog sektora, kao i pet zdravstvenih fondova.

izvor:

http://www.prnewswire.com/news-releases/research-should-make-stem-cell-transplants-using-umbilical-cord-blood-more-successful-for-leukemia-patients-116395729.html


No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.