Stranice

08 March 2011

Izvori adultnih matičnih ćelija

Adultna matična ćelija je nediferentovana ćelija koja se nalazi u diferentovanom tkivu. Ona ima sposobnost da se obnovi i postane specijalizovana, odnosno da postane svaki tip ćelije u tkivu od kojeg je nastala , dok u odgovarajućem okruženju, takođe može postati specijalizovana ćelija različitih tkiva. Odrasle matične ćelije su sposobne da se samoobnavljaju za života organizma.

Izvori odraslih matičnih ćelija su pronađeni u koštanoj srži, krvi, rožnjači i mrežnjači oka, zubnoj pulpi, jetri, koži, gastrointestinalnom traktu, masnom tkivu i gušterači. Matične ćelije nude mogućnost da budu obnovljivi izvor za zamenu ćelija i tkiva i za lečenje bezbroj bolesti, stanja i invaliditeta. Odrasle matične ćelije su relativno mirne ćelije, posebno u organizama kada je promet ćelija nizak, ali one mogu ispoljiti brz i snažan odgovor na stres tkiva i povrede.

Kao ćelije dizajnirane tako da odolevaju krizi i diriguju popravak tkiva, matične ćelije moraju biti posebno elastične. Sve do nedavno, postojalo je mišljenje da matične ćelije prikupljene iz koštane srži ili periferne krvi (matične hematopoetske ćelije) ne mogu dati ćelije različitih vrsta tkiva, kao što su nervne ćelije. Brojne kliničke studije su tokom poslednjih godina potvrdile fenomen poznat kao plastičnost. Matične ćelije iz koštane srži ili iz cirkulišuće krvi imaju sposobnost da se diferentuju u druge ćelijske tipove, kao što su srčane ćelije ili nervne ćelije.

Upravo zbog te osobine, vlastite matične ćelije odraslih su savršena etička i moralna alternativa za matične ćelije od donora ili za embrionalne matične ćelije. Transplantacija odraslih matičnih ćelija ( koštane srži) koristi se više od 40 godina uspešno u lečenju leukemija, multiplog mijeloma i limfoma a sada su otvorena vrata i regenerativnoj i reparativnoj terapiji.


Nazad na stranicu MATIČNE ĆELIJE



No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.