Stranice

31 March 2011

Oprezno sa matičnim ćelijama

Matične ćelije različitih vrsta obaćavaju puno toga kad je reč o regenerativnoj medicini. Njihova sposobnost da se stalno samoumnožavaju i da se diferentuju u bilo koji ćelijski tip čini ih primamljivom zamenom za bolesno ili oštećeno tkivo.

Problem je u tome što još uvek ne znamo dovoljno o matičnim ćelijama i ne možemo tačno predvideti kako će se ponašati kada budu transplantisane u pacijenta. Svaki tip matičnih ćelija ima svoj jedinstveni repertoar ponašanja i svoje vlastite prednosti i nedostatke. U editorijalu od 25. Marta u časopisu Experimental Neurology, Dr. Evan Snyder Y. objašnjava o mogućim opasnostima od jednog vrlo popularnog i često korišćenog tipa matičnih ćelija. On ističe da radovi koji se pojavljuju u istom broju tog časopisa, u kojoj istraživači sa Univerziteta Aristotel u Solunu u Grčkoj i na Medicinskom Univerzitetu u Beču pokazuju da se u mozgu razvijaju tumori kada su kod miša sa multiplom sklerozom (MS) presađene mezenhimalne matične ćelije (MSCs) izvedene iz koštane srži.

Nisu primećene nikakve koristi od presadjivanja kod obolele životinje. Mezenhimalne matične ćelije su formirale mase u mozgu više od polovine teško pogođenih primatelja. Ono što više uznemirava, mezenhimalne matične ćelije se su krenule u izradu vezivnog tkiva, kao što je hrskavica, kao odgovor na upalne procese. Takva je upala karakteristična za većinu bolesti nervnog sistema i povreda. Istraživači su otkrili mase čak i u normalnim mozgovima koji su dobili ove matične ćelije.

Ovaj nalaz je alarmantan jer su očekivanja naročito visoka za mezenhimalne matične ćelije.

Mnoge nelegitimne klinike već koriste ove ćelije tvrdeći da su mezenhimalne matične ćelije lek za sve i na taj način dovode živote ljudi u opasnost. Dr. Snyder ističe, međutim, da se ova upozorenja mogu primeniti samo na mezenhimalne matičnih ćelije u nervnom sistemu, koje je neprirodno okruženje za te ćelije, nasuprot njima nervne matične ćelije su sigurne i efektivne u svojim modelima.

link:
http://beaker.sanfordburnham.org/?p=4267#more-4267

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.