Stranice

30 March 2011

Zamak od mlečnih zuba

Imperial College iz Londona je pokrenuo nesvakidašnju akciju prikupljanja mlečnih zuba u Velikoj Britaniji a sve u cilju podizanja svesti o potencijalima adultnih matičnih ćelija.

Gina Czarnecki je umetnica koja udružena sa profesorkom Sarom Rankin ima ideju kako podstaći decu da doniraju svoje mlečne zube. Delimično žele podići svest o različitim izvorima matičnih ćelija koje se mogu naći u ljudskom tijelu, a delimično da dovedu u pitanje savremeni sistem verovanja koji odbacuje stare mitove i folklor.

Prikupljeni zubići će biti iskorišćeni za izradu jedinstvenog umetničkog projekta "Magična Palata", skulpture iz doniranih mlečnih zuba.

Palata će vremenom rasti kao koralni greben, u obliku fantastične palate kao strukture sastavljena od hiljada mlečnih zuba koje su donirala deca širom Velike Britanije.

Sajt na kome se nalazi i šarena brošura sa objašnjenjem se nalazi na linku:
http://www.palaces.org.uk/

Imperial koledž navodi da adultne matične ćelije mogu biti izvađene iz mlečnih zuba - a potom se mogu koristiti u regenerativnoj medicini na taj način da rastu novi zubi, uz mogućnost terapije srca, koštanog sistema i nervnog tkiva.





No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.