Stranice

07 March 2011

Šta će naredna decenija doneti medicini?

Prevod malog dela interesantnog teksta koji je objavio čuveni fizičar Dr. Michio Kaku sajtu Big Think
http://bigthink.com/ideas/26456
Dr. Michio Kaku on January 6, 2011, 9:11 PM

"Niko nema kristalnu kuglu, ali neka od predviđanja koje sam dao u poslednjih nekoliko godina dolaze u fokus sa svakim naučnim probojem. Za početak, svake godine, se sve više organa iz tela može uzgojiti u laboratoriji od naših sopstvenih ćelija. Samo prošle godine, kompletan dušnik je uzgojen i tako transplantiran. Takođe, kod miševa kompletano kucajuće srce je naraslo od nule, koristeći matične stanice. Tehnologija Bio-Štampača pravi velike korake i to će nastaviti da čini u narednih nekoliko godina. Ovi Bio-Štampači, koji su razvijeni od strane Invetech i Organovo, mogu štampati ljudskog tkivo na trodimenzionalnom šablonu, stvarajući organe, pa čak i arterije. The Federal Drug Administration (FDA) protekle godine je dala saglasnost za prve testove matičnih ćelija za lečenje povreda kičmene moždine.

Image & Text from Organovo.com: The NovoGen MMX Bioprinter™ is a novel hardware and software platform at the forefront of bioprinting research and development.
Do skora bilo je potrebno 3 milijarde dolara da se odredi genska sekvenca čoveka. Sada je cena otišla dole do 50.000 dolara po genomu s predviđanjima da će u roku od nekoliko decenija, ona će ići na dole na manje od 100 $. Stvar je u tome da kad cena bude pada na tako niske iznose, svako će imati svoj priručnik za upravljanje, možda u vidu kreditne kartice. Skeniranjem miliona tih genoma mladih ljudi, a onda za starih osoba, a zatim oduzimanjem, mogli bismo biti u mogućnosti pronaći gene koji kontrolišu proces starenja."...


--------------------------------------------------------------------------

Napredak će biti evidentan i u robotici.
Hirurzi već koriste Da Vinci Surgical System (video dole), za obavljanje složenih hirurških operacija s ekstremnom preciznošću i tačnošću.
 
Intuitive Surgical’s da Vinci® Surgical System combines superior 3D high definition vision with patented EndoWrist® Instruments allowing for enhanced dexterity, precision and control. The end result: a breakthrough in surgical capabilities. 


Ceo tekst možete naći na stranici http://bigthink.com/ideas/26456

Veliki broj interesantnih tekstova možete naći ovde na početnoj stranici:
http://bigthink.com/blogs/dr-kakus-universe

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.