Stranice

09 May 2011

Hemijska genomika

Otkad je završen Human Genome Project 2003, naučnici imaju osnovni nacrt naše DNK i gene koje ona sadrži. Iako je projekat odgovorio na mnoga pitanja, on je takođe mnoga ostavio bez odgovora. Kako i zašto su geni uključeni i isključeni? Koje proteine pojedini geni proizvode? Šta ti proteini čine, i kako njihova aktivnost utiče na naše zdravlje?

Conrad Prebys Centar za hemijsku genomiku (Prebys centar) nastoji da odgovori na ova i druga pitanja pronalaženjem malih molekulularnih hemijskih spojeva koji se selektivno vežu na specifičan protein i uključuju ili isključuju ga. Mali molekuli pomažu naučnicima da utvrde funkciju belančevine u ćeliji. To su prvi koraci ka razumevanju kako disfunkcionalna belančevina može prouzrokovati bolest, to je važno znanje koje može dovesti do novih načina lečenja.


link:
http://beaker.sanfordburnham.org/?p=947

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.