Stranice

10 May 2011

Matične ćelije- alternativa zameni kolena

(New York) - Prošle godine, Patriciji Beals je rečeno da su joj potrebne dve operacije i zamena oba kolena. Razlog je teški artritis kolena, zbog čega će verovatno provesti ostatak života u invalidskim
kolicima.

U nadi da će izbeći operaciju, Patricija, koja je tada imala 72 godine, odlučila se za eksperimentalni tretman, koji je uključivao uzimanje matičnih ćelija koštane srži iz njenog kuka, povećavanje koncentracije matičnih ćelija u centrifugi i ubrizgavanje natrag u oštećene zglobove.

"Gotovo od trenutka kada sam ustala od stola, mogla sam da bacim štap ", kaže Patricija i dodaje da sad vozi bicikl i planinari kao da ima trideset godina.

Postoji malo lekara koji rade tretmane kao što je ovaj gde se osteoartritis zaustavio ili su se čak izlečila oštećenja. Matične ćelije su jedine ćelije u telu koje su u stanju da se pretvore u
druge vrste specijalizovanih ćelija. Kada se pacijentove vlastite matične ćelije ubrizgaju u oštećeni zglob, transformišu se u hondrocite, ćelije koje proizvode novu hrskavicu. One takođe poboljšavaju sposobnost tela da se oporavi, ubrzavaju ozdravljenje, smanjuju upalu i ožiljke i sprečavaju gubitak funkcije.

Christopher J. Centeno, specijalista fizikalne medicine koji je izveo ovaj postupak, kaže da su rezultati postignuti terapijom matičnih ćelija izvanredni.


link:
http://abcnews.go.com/Health/GMAHealth/stem-cell-treatment-ease-osteoarthritis-pain-offer-alternative/story?id=13550160


u saradnji sa:
http://www.lektura-korektura.rs/

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.