Stranice

06 June 2011

Alogena transplantacija matičnih ćelija iz krvi pupčanika

Najnoviji trend u presađivanju CB (cord blood ili krv iz pupčanika) je korišćene alogenih matičnih ćelija, uzetih od uzoraka koji ne potiču od osobe koja se njima leči. U skoroj budućnosti, velika većina korisnika regenerativne medicina biće pripadinici populacije starih osoba, "aging boomers" kojima nije sačuvana krv iz pupčanika na rođenju. Sada imamo prve podatke, koji dolaze iz opservacijskih studija, da se terapija nepodudarnim alogenim matičnim ćelija može obaviti kod različitih ne-hematoloških bolesti, gde nije potrebno koristiti imunosupresivne lekove. Autori nedavno objavljene studije, koja je izvedena u bolnici Nanshan Affiliated u Guangdong Medical koledžu (Kina), ocenjivali su sigurnost terapije sa alogenim nekompatibilnim umbilikalnim matičnim ćelijama kod 114 bolesnika sa neurodegenerativnim bolestima. Postoji i vrlo zanimljiva klinička studija iz Hong Konga (sponzorisana od strane China Spinal Cord Injury Network) koja se bavi procenom alogene HLA-podudarne transplantacije CB ćelija kod bolesnika sa povredama kičmene moždine.


U saradnji sa:

http://www.lektura-korektura.rs/

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.