Stranice

08 June 2011

Zavoj sa matičnim ćelijama dobio „zeleno svetlo“ za klinička ispitivanja

Svake godine, 1,7 miliona ljudi u SAD-u i Evropi iskida meniskus. Ovo se naročito događa kod dece i sportista. Meniskus je jedan od dva bitna komada hrskavice koji se nalaze unutar kolena i koji funkcionišu kao jastuk između tibije i femura. Dok se manje povrede meniskusa mogu same izlečiti, veće povrede često zahtevaju delimično ili potpuno uklanjanje meniskusa što posle nekoliko godina može dovesti do rane pojave osteoartritisa. Nedavno je na Univerzitetu u Bristolu razvijen novi tip zavoja koji sadrži i matične ćelije, a sada je ovaj zavoj odobren i za kliničko ispitivanje na iskidanim meniskusima.

Lečenje počinje tako što se matične ćelije koštane srži izvade iz pacijentovog kuka, uzgoje se u laboratoriji a zatim zasade na posebnu membranu. Ta membrana se ubacuje u iskidani ligament, a hrskavica se ušiva oko nje da bi je držala na mestu. Polazi se od ideje da će matične ćelije postati ćelije hrskavice i da će to ubrzati rast hrskavice.



Meniskus
(Photo: Arthroscopist)




Zavoj proizvodi kompanija Azellon doo.

Slična tehnologija se razvija u Čikagu, na Univerzitetu Northwestern, u kome se bio-aktivni nanomaterial u vidu gela ubrizgava u iskidani meniskus, stimulišući matične ćelije na proizvodnju kolagena.


link:

U saradnji sa:

http://www.lektura-korektura.rs/

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.