Stranice

21 June 2011

Nov metod izdvajanja matičnih ćelija


Studenti sa instituta John Hopkins su izmislili sistem koji značajno povećava broj matičnih ćelija prikupljenih od pupčanika i posteljice novorođenčeta, tako da se mnogo više bolesnika s leukemijama, limfomima i drugim krvnim poremećajima može lečiti ovim ćelijama.

Prototip je još uvijek u fazi ispitivanja, ali prvi rezultati obećavaju. Studenti kažu da je potreba za ovim sistemom očigledna.
U 180 bolnica povezanih s javnim bankama za krv iz pupčanika, nove majke mogu donirati krv, tako da se njihove matične ćelije mogu izdvojiti i koristiti za obnovu imunološki sistema ozbiljih bolesnika.
Sadašnji način prikupljanja tih ćelija iz pupčanika ne radi dobro jer se oslanja isključivo na gravitaciju. Čak i kada se postupak uspešno obavi, u proseku količina matičnih ćelija je samo dovoljna za lečenje deteta, ali ne i dovoljna za lečenje odraslih bolesnika.
Kako bi rešili ove probleme studenti su osmislili novi sistem kako bi se odvojilo više matičnih ćelija iz pupčanika i posteljice.


link:
http://gazette.jhu.edu/2011/06/20/seeking-a-better-way-to-collect-stem-cells-from-cord-blood/

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.