Stranice

07 July 2011

Akcija tipizacije matičnih ćelija u Nišu za mladića obolelog od leukemije (potraga za osobom koja može biti donor)

Datum: 9. jul 2011.
Vreme: 09 do 16 h
Lokacija: Klub Vojske Srbije


U Nišu će 9. jula u Klubu Vojske biti održana humanitarna akcija tipizacije matičnih ćelija ljudi koji žele da doniraju matične ćelije. Ovo je prvi put da se ovako nešto organizuje kod nas. Povod za akciju je nastojanje da se pomogne mladom Nišliji Tomislavu Cvetkoviću (33) koji je oboleo od leukemije.

Akcijom rukovode svetski stručnjaci na čelu sa profesorkom dr Nadeždom Basarom, direktorkom Interne klinike u Flensburgu, koja je pokrenula kampanju pod nazivom „Pokloni život" u našoj zemlji.

Na osnovu analize krvi moći će da se utvrdi genetski kod svakog pojedinca, a ukoliko se pronađe kompatibilan donor to bi obolelom mladiću omogućilo da se izleči.
Analize se dobijaju iz uzete krvi tako da metoda nije bolna, a osobe kojima se uradi tipizacija znaće i koje bolesti treba da preduprede.


Više  informacija na:

http://www.cityofnis.rs/index.php?option=com_k2&view=item&id=2893:maticne-celije-za-obolelog-od-leukemije&Itemid=154


Sajt Biotehnologija.info se priključuje naporima da akcija uspe.

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.