Stranice

07 July 2011

Profesor Kirsted u Nišu, početak saradnje sa svetskim stručnjakom u oblasti matičnih ćelija

Jedan od vodećih svetskih stručnjaka u oblasti terapije oštećenja kičmene moždine  embrionalnim matičnim ćelijama, prof. dr Hans Kirsted, održao je juče na Medicinskom fakultetu u Nišu  predavanje “Razvoj terapija zasnovanih na upotrebi matičnih ćelija namenjenih oboljenjima i povredama kičmene moždine”.

Prof Kirsted je izabran za gostujućeg profesora na Medicinskom fakultetu u Nišu, njegov tim je jedan od retkih koji imaju dozvolu za rad sa embrionalnim matičnim ćelijama na ljudima. Oni su najviše radili na terapiji matičnim ćelijama kod subakutnih i hroničnih oštećenja kičemene moždine gde su  kod glodara  rezultati bili izvanredni,  70% obnavljanja tkiva. Na početku su još dve velike kliničke studije koje obuhvataju primenu kod povreda i degenerativnih oboljenja kičmene moždine, na primer kod amiotrofične lateralne skleroze i spinalne mišićne atrofije kod dece. Počinje, takođe, da se ispituje primena matičnih ćelija za lečenje makularne degeneracije retine.

Ovo je početak saradnje koja je ostvarena zahvaljujući Dragani Rodić i njenom Udruženju “Fondacija Dragana Rodić”. Rodićeva  je prošle godine bila u poseti California Stem Cell institutu.

Video:


Link:
http://californiastemcell.com/about

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.