Stranice

17 July 2011

Matične ćelije u terapiji HIV-a





Fred Hutchinson Cancer Research Center (centar za istraživanje kancera) će izvesti istraživački projekt vredan 20 miliona dolara za istraživanje potencijalnih lekova za HIV infekciju. Ova studija će trajati pet godina i testiraće se transplantacija genetski modifikovanih ćelija. Jedan od pristupa koji se istražuje je transplantacija autolognih matičnih ćelija, gde su kod zaraženih pacijenta njihove vlastite imunološke ćelije genetski modifikovane da budu otporne na HIV eliminisanjem jednog od receptora, pod nazivom CCR5, koji HIV-u treba da inficira nove ćelije. Ova metoda se temelji na dugogodišnjem iskustvu Hutchinson centra u korišćenju transplantacije i lečenju hemapoetskih neoplazmi i nekih autoimunih bolesti, to je otkriće koje im je donelo Nobelovu nagradu i koje je povećalo stopu preživljavanja od gotovo nula do 90 posto za određene vrste leukemije.




link:
http://www.fhcrc.org/about/ne/news/2011/07/07/potential_cure_for_hiv.html

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.