Stranice

11 July 2011

Tkivni inženjering: Traheja

Po prvi put u istorijii, jedan pacijent je dobio novi dušnik napravljen od sintetičkih materijala i od svojih matičnih ćelija. Operaciju je izveo profesor Paolo Macchiarini 9. juna 2011 na Univerzitetu Karolinska u Stockholm-u.

Pacijent, 36-godišnji muškarac, na putu je da se potpuno oporavi od nedavne operacije u Švedskoj i uskoro će izaći iz bolnice. Pošto su ćelije korišćene za regeneraciju dušnika bolesnikove vlastite ćelije, nije bilo odbacivanja transplantata i pacijent ne uzima imunosupresivne lekove.

Uspešna transplantacija sa tkivom koje je dobijeno tkivnim inženjeringom mogla bi otvoriti nove i vrlo obećavajuće terapijske mogućnosti za hiljade pacijenata koji pate od raka traheje ili drugih poremećaja koji uništavaju, blokiraju ili pritiskaju disajne puteva.

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.