Stranice

04 July 2011

Toronto - grad matičnih ćelija i nove medicine


Mars Canada
Ukrštanje dve ulice College Street i University Avenue u Torontu nazivaju jos i Discovery District (Distrikt Otkrića). Ovde se nalazi veća koncentracija naučnika koji se bave matičnim ćelijama nego bilo gde u svetu: u bolnici za bolesnu decu (the Hospital for Sick Children), Univerzitetu u Torontu , bolnici Sinaj i Univerzitetskoj zdravstvenoj mrezi (Mount Sinai Hospital and the University Health Network).

U blizini se nalazi MaRS (Medical and Related Sciences), neprofitna organizacija čiji je cilj komercijalizacija naučnih istraživanja odnosno da okuplja naučnike i preduzetnike.

"Mi smo svi tako blizu zajedno", to omogućava laku saradnju, kaže Gordon Keller, direktor McEwen Centra za regenerativnu medicinu, koji je smešten u centru MARS.

Posao koji se obavlja ovde je zapanjujući. Kellerov tim je prvi u svetu uspeo da dobije matične ćelije srca iz embrionalnih matičnih ćelija, sada to rade sa indukovanim pluripotentnim matičnim ćelijama (takođe poznatim kao iPS ćelije), to su adultne ćelije koje su pretvorene u ćelije slične embrionalnim. Ove ćelije se pokreću kao ćelije srčanog mišića, vidi se lupanje srca pod mikroskopom. Radi se i na regeneraciji pluća i tretmanima za regeneraciju kičmene moždine kod povreda, kao i na pronalaženju leka za tip 1 dijabetesa.

Sasvim je prirodno da je Toronto je postao centar za ovu vrstu posla: matične ćelije su otkrivene ovde pre 50 godina, kada su ih otkrili Kanađani James Till i Ernest McCulloch.

Ovde možete pogledati njihove kompletne radove.
link:
https://tspace.library.utoronto.ca/handle/1807/2326/browse?type=title&submit_browse=Title

Toronto nije jedini kanadski grad koji ima velika otkića. Sam Weiss sa Univerziteta u Calgary-ju je na primer, otkrio nervne matične ćelije u odraslom mozgu, koje bi se mogle koristiti za regeneraciju oštećenog moždanog tkiva.

Matične ćelije su "gradivni blokovi ljudskog tkiva", kaže Keller, i omogućavaju da jednog dana u bliskoj budućnostu lečimo bolesnika sa njegovim vlastitim ćelijama. One će omogućiti pravu personalizaciju terapije. Pacijentove ćelije se mogu prevesti u iPS ćelije, na primer, tada će se koristiti u laboratoriji za proučavanje pacijentove bolesti i za testiranje efekata lekova na njegovom tkivu.

U središtu Toronta naučnici rade sa matičnim ćelijama i bave se pitanjima koja će redefinisati pojam lek u ovom veku.

linkovi:


http://www.mcewencentre.com/home/

http://en.wikipedia.org/wiki/MaRS_Discovery_District

http://www2.macleans.ca/2011/07/01/ten-reasons-why-there-has-never-been-a-better-time-to-be-a-canadian/

http://www.cbc.ca/news/health/story/2011/06/15/stem-cells.html

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.