Stranice

03 February 2011

Indukovane pluripotentne matične ćelije:Kyoto University

Od početka 3. milenijuma, ideja o leku koji može popraviti organe koristeći ćelije iz ljudskog tela
je napustila područje utopije zahvaljujući napretku u regenerativnoj medicini. Već nekoliko godina istraživači širom sveta nisu se samo usredsredili na razumevanje bioloških mehanizama koji su uključeni, već i na razvoj delotvorne terapije.

U 2006. i suprotno svim očekivanjima Shinya Yamanaka (Kyoto, Japan) identifikovao je specifične faktore koji znače da se ćelije odraslog organizma mogu genetski reprogramirati i napraviti pluripotentne ćelije embriona poznate kao "IPS" (indukovane pluripotentne matične ćelije), što je rezultovalo ubrzavanjem razvoja ove perspektive istraživanja. Značaj ovog otkrića u području istraživanja ćelija može se uporediti sa Crick i Watson otkrićem DNA u području genetike, budući da je ovaj naučni i tehnički proboj oslobodio istraživanja na matičnim ćelijama iz ideoloških i političkih okova i dao mogućnost regenerativnoj medicini da bude realizovana u kratkom roku.

3.02.2011.
Kyoto University je najavio da je dobio ekskluzivna prava na tehnologije uključene u proizvodnju inducirane pluripotentne matične ćelije (iPS ćelija)

izvor
http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110202p2a00m0na019000c.html

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.