Stranice

04 February 2011

Moždani udar: Regeneracija moždanog nervnog tkiva pomoću matičnih ćelija u prahu

Istraživački tim na Nagoya University je uspeo da regeneriše kod moždanog udara oštećena tkiva mozga u pacova, koristeći koncentrat kulture ljudskih matičnih ćelija u prahu.

Kako procedura ne zahteva bilo koji žive matične ćelije kako bi uspela, rezultati daju mogućnost lake masovne proizvodnje, omogućavajući regenerativnu terapiju za veliki broj pacijenata po niskoj ceni.
Tim, na čijem čelu je Minoru Ueda, stvorio je kulturu matičnih ćelija pomoću tkiva izvađenih iz ljudskih mlečnih zuba.Oni su kondezovali tečnost u fini prah i to rastvorili u fiziološkoj tečnosti, koja je ubrizgana u oštećeni mozak štakora. Pacovi, koji nisu bili u stanju hodati, bili su na nogama opet, šest dana nakon lečenja. Ispitivanje pokazuje da su ćelije u oštećenim delovima mozga
regenerisane, smanjujući područja pogođena moždanim udarom.

Tim smatra da matične ćelije poreklom iz subjekta dostavljaju proteine potrebne drugim (nervnim) matičnim ćelijama u oštećeno područje mozga, pomažući obnovu nervnog tkiva.Tim veruje da su uprkos tome što ne koriste žive matične ćelije dobili uspešne rezultate jer rastvor sadrži sve potrebne proteine, negirajući potrebu za stvarnim presađivanjem matičnih ćelija.

Rezultati će biti predstavljeni na sastanku japanskog društva za regenerativnu medicinu u Tokiju 1. marta.

izvor:
http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110202p2a00m0na013000c.html

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.