Stranice

07 February 2011

Regenerativna medicina: vojna primena (Vojska SAD)


FORT DETRICK,  Feb. 25, 2010  - Filmofili su viđali ovaj koncept iznova i iznova na velikom ekranu, Mračne Borg radilice regenerišu nedostajuće prste i udove pred njihovim očima u "Star Trek" seriji. Vanzemaljcu Jack Jeebs-u u "Men in Black" izraste nova glava nakon što je raznesena.Vojska radi na tome da donese neke mogućnosti iz naučne fantastike ranjenim vojnicima, kako bi oni mogli iskoristiti sposobnosti tela da se obnove i poprave onesposobljavajuće povrede.

Institut regenerativne medicine oružanih snaga SAD, je vodeći u svetu sa ambicioznim programom koji ima za cilj da  vojnicima sa teškim povredama regeneriše mišiće, kožu, tetive, živce, pa čak i kosti, rekao je pukovnik Dr Robert Vandre,  direktor projekta.

"Uskoro, mi ćemo biti u mogućnosti da omogućimo rast novih ekstremiteta", rekao je Vandre. "Za početak u narednih deset godina, trebalo bi da smanjimo broj udova koji moraju biti amputirani, samo zato što ćemo imati nove načine da popravimo stvari koje se ne mogu popraviti u ovom momentu.Ono što želimo da učinimo je da vojnike vratimo u stanje pre povrede."

"Razmislite o daždevnjaku koji je u stanju da regeneriše izgubljeni rep, i kako primeniti tu istu tehnologiju na ljude" izjavio je prošlog proljeća  general Dr.Eric Schoomaker  kada je predstavio petogodišnju inicijativu vrednu 250 miliona dolara.

Napor je privukao neke od najboljih umova u regenerativnoj medicini, koji rade zajedno kroz konzorcijume na Wake Forest i Rutgers univerzitetima, te u saradnji sa Institutom za  Hirurški istraživanja vojske SAD. Financiranje dolazi iz odbrane, Nacionalnog instituta za ydravlje  i širokog spektra javnih i privatnih organizacija.

Za razliku od drugih programa regenerativne medicine koji se prvenstveno foukusiraju na bazična istraživanja i komercijalna preduzeća, AFIRM je posvećen "translacionom istraživanju" - što Vandre definiše kao stavljanje istraživanja u praksu.

"Mi smo u potpunosti usmereni prema klinici", kazao je. "Naš cilj je da se istraživanja sprovedu, uradi kliničko ispitivanje i da vojnici dobiju rezultate lečenja."

Tokom programa, AFIRM planira da razvije kliničke terapije za lečenje opekotina, rekonstrukciju glave, lobanje i lica, rekonstrukciju obnovu ili presađivanje ekstremiteta, eliminaciju ožiljaka posle zarastanja rana, kao i smanjenje upala oko rana koje mogu oštetiti živce i mišićne ćelije.

Rad već pokazuje rezultate, rekao je Vandre, tri klinička ispitivanja su u toku, još pet je planirano za početak iduće godine.

Bivši marinac Josh Maloney, 24, koji je izgubio desnu ruku u  nesreći na obuci u Marine Corps bazi Quantico u Virginiji, bio je među prvima koji imaju koristi od istraživanja. Kada mu je prošlog marta presađena ruka na University of Pittsburgh Medical Center, njegovi lekari su  uveli novi protokol koji kombinuje ćelijsku terapiju i presađivanje koštane srži.

Vandre je objasnio da je cilj bio da Maloney-evo telo prihvati novu ruku, uz smanjenje rizika povezanih s toksičnim lekovima protiv odbacivanja. Samo 10 dana nakon transplantacije, on je imao pokret u prstima.

U drugom kliničkom ispitivanju, naučnici su koristili regenerativnu medicinu kako bi omogućili vojniku čija je ceo bedreni mišić bio raznesen bombom da regeneriše novo tkivo. Oni primjenjuju materijal "vanćelijski matriks" - mešavinu faktora rasta, proteina i vezivnog tkiva uzetih iz svinjske bešike - na ranu. To, objasnio je Vandre, daje telu signale za pokretanje postupka regeneracije tkiva.

Do sada, AFIRM istraživači su koristili postupak na dva pacijenta, i oni planiraju sprovesti još 15 operacija kao deo kliničkog ispitivanja.

U drugim ispitivanjima, istraživači su napravili "kalup" u tačan oblik nosa ili drugih oštećenih ili delova tela koji nedostaju, a zatim primenili matične ćelije na to da izraste novo tkivo. Nakon što je novi rast je dovršen, biorazgradivi "kalup" se resorbuje.

AFIRM istraživači su prikazali "ćelijski sprej" koji već ima primenu kod opekotina gde se on prska na oštećenu kožu.
"Postoji mnogo manje bolova i troškova, a rezultati mnogo bolji", rekao je Vandre o rezultatima kliničkog ispitivanja   prethodno sprovedenim u Australiji. "Rezultati su prilično neverovatni."

Jedno kliničko ispitivanje koje će biti uvedeno će uključivati injekcije matičnih ćelija iz masnog tkiva ispod ožiljaka od opekotina. To je procedura koju dermatolozi i plastični hirurzi već rade, sa dobrim rezultatima.

Članak je objavljen u februaru 2010,
izvor:
Donna Miles
American Forces Press Service
http://www.defense.gov/news/newsarticle.aspx?id=58088

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.