Stranice

09 February 2011

iPS ćelije: Novi recept

Sanford-Burnham research
February 1, 2011
Matične ćelije su idealne alatke za razumevanje bolesti i razvoj novih metode lečenja, jer one mogu da se samostalno obnove i diferentuju (od njih postaju različite vrste ćelija). One se mogu diferentovati u  srčanog mišića, na primer, koje bi se onda mogle koristiti za zamenu oštećenog tkiva srca. Odakle naučnici dobijaju matične ćelije? U ranim danima istraživanja matičnih ćelija, istraživači su mogli izolovati matične ćelije iz patoloških uzoraka mozga ili koštane srži. U novije vreme, oni su smislili kako da naprave posebnu vrstu matičnih ćelija koje se zove inducirane pluripotentne matične ćelije (iPS ćelije) iz gotovo bilo koje vrste ćelija odraslih, kao što je stanica kože. Istraživači zatim mogu koristiti iPS ćelije za proučavanje ljudskog razvoja ili da stvore "bolest u epruveti", tehniku koja im omogućuje da naprave model specifične bolesti i da personalizuju tretmane.

Ali generisanje iPS ćelija može biti težak zadatak. Reprogramiranje diferencirane adultne ćelije u iPS ćelije zahteva toliko mnogo koraka i toliko vremena da je stopa efikasnosti vrlo niska - možda ćete završiti sa samo nekoliko iPS ćelija, čak i ako ste počeli s milion ćelija kože. Tim je krenuo u poboljšanje procesa. U radu objavljenom 1 februara 2011 u EMBO Journalu, oni su otkrili mikroRNA (miRNAs) koja je važna za tok reprogramiranja i iskoristiti su je da prelaz iy kože u iPS ćelije bude efikasniji.

"Mi smo identificikovali nekoliko molekularne prepreka rano u procesu reprogramiranja i shvatili smo kako ih ukloniti pomoću mRNA," rekao je Dr. Tariq Rana, glavni autor studije. "Ovo je značajno jer će poboljšati našu sposobnost za korištenje iPS stanica za modeliranje bolesti u laboratoriji i potragu za novim terapijama."

http://beaker.sanfordburnham.org

No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.