Stranice

08 February 2011

Matične ćelije iz mlečnih zuba i umnjaka

MIAMI - Naidelys Montoya nije čekala da njenom detetu ispadnu mlečni zubići. Odvela je dečaka kod oralnog hirurga da mu izvadi 2 zubića koja su se klatila.

Stomatolog je ekstrahovao  zube i poslao u temperaturno kontrolisanom  kontejneru  u laboratoriju StemSave u Massachusetts, gde gde će  matične ćelije biti izdvojene i zamrznute na minus 100 stepeni i uskladištene.
 

Montoya i njen sin su se pridružili novom velikom medicinskom pokretu. U Južnoj floridi i širom sveta, stomatolozi vade mlečne zube, umnjake, pa čak i zdrave zube odraslih,  naučnici smatraju da se ove matične ćelije mogu koristiti za regeneraciju izgubljenih zuba, i jednog dana čak za popravke oštećenja kostiju, srca, gušterače, mišića i mozga.

"Svaki tretman zubnim matičnih ćelijama je još uvijek u fazi kliničkog ispitivanja, i neće biti spreman za opštu upotrebu još najmanje pet godina", rekao je Art Greco,  izvršni direktor
StemSave.

Nationalni Institut za Zdravlje je  zaključio u 2003. da su zubi bogat izvor matičnih ćelija. Svako dete ima oko 20 mlecnih zuba koji ispadaju u dobi između 6 i 12. Adolescenti imaju umnjake
, koji se često uklanjaju u uzrastu između 14 i 25 jer prave  gužvu u vilici ili rastu nakrivo.
 

Prva praktična upotreba zubnih matičnih ćelija će verovatno biti za popravak zuba i vilične kosti, kažu istraživači. Na Boston University's School of Dental Medicine, istraživači su već koristili matične ćelije iz umnjaka i mlečnih zuba za stvaranje zubne pulpe i dentina.


No comments:

Post a Comment

Biotehnologija.info je internacionalni sajt u originalu na srpskom jeziku sa mogućnošću automatskog prevođenja na druge jezike.
Napomena: Sve informacije na Biotehnologija.info su u edukativne svrhe. Za specifične medicinske savete, dijagnoze, lečenje, obratite se svom lekaru.